Dr. Branko Zorn - Življenjepis

Branko Zorn se je rodil 12. maja 1952 v Prvačini.

Leta 1959 je emigriral s starši (oče Ivan in mati Bogomila, roj. Peric) v Francijo.

Aprila 1995 se je z ženo Vereno Koršič in s 3 otroki (Uroš, Nada in Matjaž) vrnil v Slovenijo

Izobraževanje in poklic

Osnovno, srednjo in višjo šolo ter medicinsko fakulteto (Medicinska fakulteta Saint-Antoine) je opravil v Parizu. Diplomiral je leta 1979. Podiplomski študij je opravil v Parizu (Internat des Hôpitaux de la Région de Paris). Specializacijo je opravil iz ginekologije in porodništva (1984) in subspecializacijo iz andrologije (1996). Od 1984 do 1988 je bil asistent na univerzi Paris-Créteil. Od leta 1987 je bil stalno zaposlen v splošni bolnišnici v Aulnay (Pariz) na oddelku za ginekologijo in porodništvo. Zasebno prakso v Parizu je imel od leta 1989 do 1995.

Od aprila 1995 je zaposlen na Kliničnem oddelku za reprodukcijo na Ginekološki kliniki v Ljubljani, kjer raziskuje in zdravi moško neplodnost ter vodi Center za andrologijo. Dr. Zorn je avtor ali soavtor 214 znanstvenih prispevkov in člankov.

Včlanjen je v 8 strokovnih domačih in mednarodnih združenj (od leta 2005 je blagajnik Združenja porodničarjev in ginekologov Slovenije). Od oktobra 2004 je docent  predmeta ginekologije in porodništva na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Družbenokulturna dejavnost

Poleg družinske vzgoje, iz katere je črpal zvestobo do slovenstva, je od leta 1963 bil deležen tudi duhovne in narodne vzgoje  slovenske katoliške misije v Parizu. S starši je redno obiskoval skupnost Društva Slovencev v Parizu (DSP).

Na povabilo g. Naceta Čretnika se je udeleževal rednih izobraževalnih srečanj izseljenskih duhovnikov.

Od leta 1976 je bil blagajnik DSP.

Od leta 1981 do leta 1995 je bil redni sodelavec glasila DSP Korenine.

Leta 1985 in 1987 je ob praznovanju 25-letnice Slovenske katoliške misije na Švedskem na povabilo dušnega pastirja g. J. Drolca obiskal Društvo Slovencev na Švedskem.

DSP je povezoval z društvom Slomšek iz Maasmechelna (Belgija) in se s pevskim zborom Naš Dom  (Pariz) udeleževal letnih prireditev društva Slomšek.

Decembra 1987 je z Vereno Koršič-Zorn, s Poldetom Cverletom ter z izseljenskima duhovnikoma Stankom Kavalarjem in Vinkom Žakljem ustanovil Svet slovenskih krščanskih izseljencev v Evropi (SSKIE). Svet je spodbujal delovanje v tujini rojene mladine ter laikov v slovenskih izseljenskih župnijah in s povezovanjem vseh slovenskih središč v evropskih državah preprečeval zamiranje njihove dejavnosti (J. Prunk, Enciklopedija Slovenije 1998, str. 403). Od leta 1987 je SSKIE dvakrat letno organiziral srečanja na različnih postojankah slovenske katoliške misije v Evropi: predavatelj iz matične ali zamejske Slovenije je poročal o aktualnih temah političnega, socialnega in prosvetnega pomena, povezanih s trenutnim stanjem v Sloveniji. Sledili so si predavatelji L. Peterle, M. Drnovšek, J. Stanovnik in F. Cvelbar, H. Tomažič, V. Reišp idr. Od leta 1989 dalje je na prvo nedeljo v avgustu SSKIE organiziral srečanja na Sv. Višarjah. Peš romanju je sledil kulturnoizobraževalni program s predavanji: Slovenija v Evropi - 1989, 1990 in 1991, Slovensko izseljenstvo in mediji -1992, Slovenci na Goriškem in Tržaškem - boj proti asimilaciji – 1993.  Prireditev se je končala s sveto mašo.  SSKIE je nehal delovati 1995. zaradi vrnitve dr. Zorna v domovino. Ohranila se je prireditev Srečanje treh Slovenij na Sv. Višarjah.

Leta 1991 se je kot delegat Slovenskega svetovnega kongresa (SSK) za Francijo (skupaj z dr. J. Zorcem in dr. E. Bavčarjem) udeležil 1. zasedanja SSK v Ljubljani.

Leta 1998 je predaval na 1. srečanju slovenskih zdravnikov doma in po svetu, ki ga je  SSK organiziral na Bledu in Otočcu.

Leta 1999 je predaval na 2. srečanju slovenskih zdravnikov doma in po svetu (Ljubljana, Nova Gorica).

Leta 2000 je predaval na 1. zasedanju slovenskih znanstvenikov doma in po svetu, ki ga  je SSK organiziral v Mariboru.

Od leta 1999 je član glavnega odbora Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Teme zanimanja poleg stroke

Pravni vidiki, socialna in politična razsežnost izseljenstva na Slovenskem.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2006 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.