Tabori

Program 2005 - Slavnostna akademija - V ZNAMENJU KRIŽA

Pozdravni nagovor: predsednik Slovenije v svetu
g. BOŠTJAN KOCMUR

BOŠTJAN KOCMUR,

predsednik Slovenije v svetu

Spoštovani gospod predsednik vlade RS g. Janez Janša,

spoštovani gospod nadškof in metropolit mons. Alojzij Uran,

spoštovani predstavniki slovenskega političnega in cerkvenega življenja na Slovenskem.

Dragi rojaki vseh treh generacij doma in po svetu, predvsem pa tisti, ki prihajate iz Argentine, Avstralije, Kanade, Francije, Nemčije, Švedske, Združenih držav Amerike in krajev, kjer po šestdesetih letih še vedno doni slovenska pesem in živi slovenska beseda.

Cenjene gospe, spoštovani gospodje,

lepo pozdravljeni v Sloveniji na spominski svečanosti ob 60. obletnici begunstva!

Mineva šestdeset let od verjetno najtežje dobe v zgodovini slovenskega naroda, ko je po težkih letih vojne in revolucije moral oditi v tujino velik del našega narodnega telesa.

Ta odhod iz Slovenije je večini od njih prekrižal vse življenjske načrte. Kljub temu so slovenski begunci z življenjsko energijo, ki so jo črpali iz ljubezni do domovine, in s skupnim prizadevanjem uspeli zgraditi Slovenijo v svetu. Tudi na svoji poti v zamejstvu in po svetu ter pred končno naselitvijo po tujih državah Evrope, Argentine, ZDA, Kanade in Avstralije so slovenski begunci bili sposobni postavljati temelje za ohranjanje narodne identitete.

Na današnji svečanosti je naša misel usmerjena k vsem rojakom iz sveta, posebno k tistim, ki so si dolga leta prizadevali za ohranjanje slovenske besede, kulture in narodnega ponosa. Ne glede na njihovo geografsko oddaljenost in dolga leta izgnanstva so si slovenski povojni begunci prizadevali, da bi ohranili slovensko identiteto in ljubezen do domovine. Moč teh prizadevanj in njihovo resnično ljubezen potrjujejo nedvoumne priče, namreč druga in tretja generacija Slovencev, rojenih v tujini, ter stotine slovenskih ustanov, društev in središč, ustanovljenih po vsem svetu. Zaradi teh trdnjav slovenstva lahko rečemo, da Slovenija presega svoje geografske meje. Tudi današnja akademija bo obogatena s programom, ki ga bodo izvedli begunci in njihovi potomci, ki po šestdesetih letih izseljenstva živo pričajo o prisotnosti slovenske besede in kulture na tujih tleh.

Današnji dan je torej dan spomina in priznanja srčnosti in zvestobe tistega dela slovenskega naroda, ki je v nemogočih razmerah neprekinjeno gojil in ohranjal ter po svojih zmožnostih nadgrajeval narodovo izročilo izpred prelomnega leta 1945.

Vsem Slovencem, ki ste danes prisotni v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, izrekam v imenu Izseljenskega društva Slovenija v svetu toplo dobrodošlico.

Boštjan Kocmur

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.