Slovenija ima osmo vlado

Novo vlado po petkovi ustanovni seji čakajo najprej nekatere mednarodne obveznosti, nato se bo lotila "vrste konkretnih nerešenih stvari", ki so se nakopičile v zadnjih tednih, ko Slovenija ni imela vlade s polnimi pooblastili, je po izvolitvi ministrske ekipe napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Novi ministri

V osmi slovenski vladi bo ministrstvo za finance vodil predsednik NSi, doktor ekonomskih znanosti Andrej Bajuk, ki je bil leta 2000 slovenski premier. Predsednik SLS Janez Podobnik, dolgoletni poslanec, v devetdesetih tudi predsednik državnega zbora, po izobrazbi pa zdravnik, je prevzel ministrstvo za okolje in prostor. Na ministrstvo za zunanje zadeve se vrača doktor socioloških znanosti Dimitrij Rupel, ki je na tem položaju že bil.

Magister elektrotehnike Andrej Vizjak, od leta 2002 župan občine Brežice, bo vodil ministrstvo za gospodarstvo. Doktor medicine Andrej Bručan, dolgoletni vodja internistične prve pomoči v Kliničnem centru, bo minister za zdravje, tako kot že v času Bajukove vlade leta 2000.

Magister sociologije Janez Drobnič, podpredsednik NSi bo minister za delo, družino in socialne zadeve. Za šolstvo in šport pa bo skrbel doktor politologije, predavatelj sociologije na Ekonomsko socialni fakulteti mariborske univerze Milan Zver, sicer predsednik sveta SDS.

Vodstvo novoustanovljenega ministrstva za javno upravo bo prevzel doktor pravnih znanosti Gregor Virant, v zadnjem mandatu državni sekretar na direktoratu za javno upravo ministrstva za notranje zadeve. Na čelo drugega novega resorja, za visoko šolstvo, znanosti in tehnologijo, bo prišel doktor kvantne kemije Jure Zupan, vodja laboratorija za kemometrijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in profesor na ljubljanski Fakulteti za kemijsko tehnologijo.

Vasko Simoniti, doktor zgodovinskih znanosti in profesor za zgodovino novega veka na ljubljanski Filozofski fakulteti, bo bdel nad slovensko kulturo. Pravosodje bo v pristojnosti Lovra Šturma, doktorja pravnih znanosti. Ministrstvo za promet bo vodil magister organizacije dela Janez Božič, predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (DARS). Vodenje ministrstva za obrambo je pripadlo diplomiranemu pravniku Karlu Erjavcu, dosedanjemu državnemu sekretarju na pravosodnem ministrstvu. Notranji resor pa je pripadel Dragutinu Mateju, diplomiranemu obramboslovcu. V vladi je le ena ženska, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, diplomirana geologinja Marija Lukačič.

Vir: STA in 24.ur.com

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.