SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave

Program

 

 

Program 2004 - Vadstena 1974 – 2004 Vabilo

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


 Pisma župnika Zvoneta Podvinskega


 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


 BINKOŠTNO GOSTOVANJE ANSAMBLA ŠTUDENTSKIH 5 V VADSTENI NA ŠVEDSKEM

 

Po novoletnem gostovanju v Franciji, ko smo z društvom Slovenija v svetu oziroma njegovim predsednikom g. Kocmurjem prvič navezali stike, nam je bila le bežno omenjena možnost potovanja na Švedsko. Binkoštni čas je za študente hočeš nočeš tudi čas izpitov na fakultetah, zato smo le upali, da se nam bo uspelo zbrati za to gostovanje. Vendar pa je bila priložnost le preveč mamljiva, da bi jo hoteli izpustiti iz rok. Od novega leta nekoliko spremenjena, kljub temu pa usklajena zasedba, je 28. maja v večernih urah krenila na dolgo in naporno pot proti Skandinaviji.

Kot pravi eden od članov ansambla Študentskih 5 "pot se je vlekla, kakor bi jo zadaj rezal in spredaj polagal". Nekoliko utrujeni, a zadovoljni smo dan kasneje prispeli v Vadsteno in kaj kmalu popadali po posteljah.

Slovenci na Švedskem so preprosti in odprti ljudje, prav tako tudi preostali prebivalci te z jezeri in gozdovi obdane dežele, ki smo jih imeli priložnost spoznati v sicer kratkih treh dneh sobivanja na Švedskem. Že pred mašo in po njej so veselo prisluhnili zvokom narodnozabavne glasbe, z nami so se pogovarjali, nas povpraševali po tem in onem ... Na kasnejši dobro organizirani prireditvi v dvorani je bilo vzdušje še bolj domače in marsikdo se je tudi zavrtel ob poskočni glasbi. Navezali smo tudi stike z rojaki - vrstniki.

Zabavnih trenutkov je bilo kar prehitro konec. Pospravili smo še ozvočenje in jo mahnili proti Göteborgu, kjer je bilo prihodnji dan dovolj možnosti za nakupe spominkov pa tudi za bežen ogled mesta. V večerni svetlobi, ki traja v severnejših deželah v poletnih mesecih precej dlje kot pri nas, smo nekaj slovenske glasbe ponesli tudi na ulice tega mesta.

            Torek je bil dan našega odhod nazaj v domovino. Na poti je bilo precej pestro, še posebej, ko nam je pošlo gorivo. Z lastnimi rokami smo našega fiata rinili 50 metrov do naslednjega bencinskega servisa.

Polni prelepih vtisov smo se vrnili v Slovenijo in sostanovalcem v študentskem domu hiteli

pripovedovati nenazadnje tudi o zalih dekletih v severnejših deželah Evrope ...

            Na koncu, a ne nazadnje naj se najlepše zahvalim dobrim ljudem, ki so nam omogočili to nepozabno gostovanje; predsedniku Slovenije v Svetu g. Kocmurju, vodji slovenske katoliske misije na Švedskem g. Podvinskemu, pa tudi vsem, ki so z dobro voljo in nasveti pripomogli k lepemu prazniku.

 

 Bog z vami.

 Peter, ansambel Študentskih 5

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani. 


 Slike

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630