SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave

Program

 

 

Program 2004 - Pomladansko srečanje v Parizu Vabilo

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


Člani Društva Slovencev v Parizu na izletu v Reims

 

   

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


Skupina Emona

 

Jeseni leta 1967 je peščica zanesenjakov na pobudo dr. Bruna Ravnikarja ustanovila folklorno skupino, ki so jo poimenovali po Ljubljani iz rimskih časov – EMONA. Začetki so bili skromni, z leti pa je skupina rasla tako po številu članov kot po številu koreografij. Pred osamosvojitvijo Slovenije smo plesali plese iz vseh jugoslovanskih republik, po njej pa smo se osredotočili na izvajanje slovenskih plesov in pesmi. Tako je od ustanovitve Emone do danes več kot 1600 članov plesalo, pelo in igralo preko 25 koreografij. Dijaki in študentje so vsa leta z posebnim veseljem in zagnanostjo ohranjali ljubezen do ljudskih plesov in pesmi in s tem pripomogli k ohranjanju narodne dediščine.

 

Danes skupina šteje 60 članov. Trenutno imamo na rednem programu 16 koreografij iz pokrajin naše domovine, ki prikazujejo njihove bogate običaje. Tako prikazujemo plese Štajerske, Koroške, Goričkega in Prekmurja in Razkrižja, pastirske bloške plese, Goriške plese, plese iz okolice Trsta, Rezijanske plese, plese iz Bele Krajine( Zeleni Jurij, Kresovanje, Poljanski in Bojanski plesi) ter plese iz Gorenjske( Gorenjski štajeriš in Gorenjska svatba) , ki so poleg avtentičnosti narejeni tudi koreografsko privlačne za gledalce, kar nam vedno znova dokaže njihov odziv.

 

Skupina ima lastni narodni in tamburaški orkester, ki na nastopih spremljata plesalce ter izvajata tudi samostojne glasbene točke. Oba orkestra sta ob 35-letnici delovanja Folklorne skupine Emona izdala tudi cd z naslovom Zmeraj bodimo veseuga srca in Godci godjo prav na glas, ki sta edinstvena na našem področju .

 

Folklorna skupina Emona je prepotovala že velik del sveta. Kanček naše bogate kulturne dediščine smo predstavili prebivalcem skoraj cele Evrope, Amerike, Alžirije, Severne Koreje in še bi lahko naštevali. Za svoje delo, umetniško vrednost, izvirnost in izvedbo smo prejeli različna priznanja in nagrade doma in v tujini. Veseli smo nagrad, še bolj veseli pa smo zadovoljnih in nasmejanih obrazov naših gledalcev.

 

 

 

 

 

 

http://www.kd-fsemona.si/

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


Bojan Metelko

 

 

http://www.zabava.si/index2.htm

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


GOSTOVANJE  FOLKLORNE SKUPINE EMONA PRI SLOVENCIH V PARIZU

 

 

Plesalci in godbeniki Folklorne skupine Emona smo se na povabilo Društva Slovencev v Parizu in Izseljenskega društva Slovenija v svetu, odpravili na dvodnevno gostovanje k našim rojakom.

Po naporni 18-urni vožnji z avtobusom smo se najprej oglasili v slovenskem domu pri cerkvici svete Tereze, od koder nas je gospa Eva Sutlič, predsednica slovenskega društva, odpeljala v hotel, kjer smo prenočili. Po zajtrku naslednjega dne nas je naš vodič David odpeljal na odlično vodeni sprehod po Parizu. Eiffelov stolp, Luovre,   Slavolok zmage, Montmartre in cerkev Notre-Dame so bile tiste točke, ki jih zagotovo moraš obiskati, če si v Parizu. Na koncu še pogled od zunaj na Moulin rouge, potem pa hitro z metrojem  nazaj, saj so nas že čakale priprave na nastop.

 

Kot smo bili obveščeni, naj bi na nastop z večerjo, kjer so postregli s slovensko kuhinjo, prišla tudi gospa Magdalena Tovornik, slovenska ambasadorka v Parizu. Kmalu se je dvorana pričela polniti, mi pa smo bili s pripravami tudi pri koncu in prikaz slovenskih plesov in pesmi se je lahko pričel. Po gromkem aplavzu pri našem vstopu v dvorano, je zbrane najprej pozdravila predsednica društva. Povedala je, da je tudi to druženje ena od proslavitev vstopa Slovenije v EU. Ponosna, da je pri vsej pripravi na ta večer sodeloval podmladek v Parizu živečih Slovencev, ki mimogrede tudi odlično govori materin jezik, je vsem zaželela prijeten večer. Tudi Emonci smo predstavili svojo skupino in plese, ki smo jih odplesali in odpeli tisti večer, kot le delček bogate in raznovrstne kulture, ki izhaja iz različnosti pokrajin. Po Gorenjskem štajerišu, najstarejšem ohranjenem plesu na Gorenjskem, je naše rojake nagovorila še ambasadorka, gospa Magdalena Tovornik. Izrazila je zadovoljstvo ob vstopu Slovenije v EU, ter ob tem poudarila tudi prispevek k prepoznavnosti, ki ga imajo po svetu živeči Slovenci. Zahvalila se je tudi gospe Evi, ki je bila že tretjič izvoljena za predsednico društva. Večer se je nadaljeval z Goriškimi plesi, ki so se včasih plesali na žegnanjih ali šagrah, končal pa z veselimi štajerskimi plesi s »pouštertancom«. Nastop smo zaključili s plesom z udeleženci večera, ki so bili izredno zadovoljni z delčkom Slovenije, ki smo jim ga skozi ples in pesmi prinesli člani Folklorne skupine Emona.

 

Rajanje se je s plesom in igrami, ki jih je pripravil Bojan Metelko, nadaljevalo do zgodnjih jutranjih ur. Le še vpis v njihovo knjigo spominov, zadnji pozdrav z obljubo, da se še snidemo in že smo, skoraj ob jutranji zarji, utrujeni, a s prijetnimi občutki odšli na dolgo pot proti domu.

 

Folklorna skupina Emona

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


 Slike

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630