SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave

Program

 

 

Program 2004 - Izseljensko srečanje – Romanje povratnikov na Brezje 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.


Romanje na Brezje - Maša

 

 

Uvod v mašo

Marija Pomagaj z Brezij,

k tebi se zateka naš slovenski narod...

k tebi smo se zatekali,

k tebi so se zatekali naši starši, stari starši,

ko so odhajali iz domovine, med obema vojnama,

po drugi svetovni vojni, v povojnem času...

 

Marija Pomagaj z Brezij,

k tebi prihajamo izseljenci in potomci izseljencev,

ki smo se iz tujine vrnili v domovino.

Prinašamo ti vse naše upe, želje, skrbi, veselja, žalosti...

prinašamo ti vse naše drage žive in pokojne, ki ostajajo v tujini.

 

Vse to prinašamo k tebi, mati Marija,

in polagamo na oltar,

na katerem se za nas daruje tvoj sin.

 

Prošnje

- Ljubi Bog, prosimo te za papeževo zdravje, da bi še naprej vodil Cerkev in se prizadeval za mir na svetu.

- Dobri Bog, prosimo te za naše duhovnike, redovnike, redovnice in za nove duhovniške poklice, ki bi skrbeli tudi za Slovence po svetu.

- Bog oče, prosimo te za Slovenijo in za naše voditelje, da bi v odločitvah vedno izbrali tiste, ki so v duhu ljubezni in skrbi za naš narod.

- Dobri oče, prosimo te za vse izseljence, ki se vračajo in njihove družine, da se bodo v Sloveniji počutili sprejeti in ljubljeni kot doma.

- Gospod, prosimo za Slovence, ki ostajajo v izseljenstvu, zlasti za slovensko mladino, da bi ostali zvesti tebi, Cerkvi, slovenskemu narodu in novi domovini.

- Ljubi oče, prosimo te za nas vse, da bi se v vsakdanjem življenju zavedali tvoje volje in živeli po poti, ki ji vodi tvoj evangelij.

 

Duhovna misel – žpk. Toni Burja

 

- Namen našega romanja je predvsem obnoviti našo zvestobo Bogu in domovini. BOGU IN DOMOVINI. To je bilo in je stalno izseljensko geslo ter vodilo skozi desetletja begunstva in popotovanja po tujem svetu. To je tudi danes geslo naših domačih, živeči daleč od matične domovine, v drugih državah današnjega sveta. Naša domovina Slovenija, ta čudoviti košček zemlje pod Triglavom, je bil in je predstavljen slovenskim otrokom v tujini, upravičeno kot raj na svetu. Raj, na katerega je Bog pogledal z ljubečim pogledom. A ugotovimo, da je ta raj tudi za to raj, ker nam kaže na drug raj, višji in bolj vzvišen: nebeško domovino. S tem pogledom so nas naši starši in predniki učili gledati vse lepše in bolj vzvišeno. Kakšno bogastvo je vse to! Možnost preseganja vsega obstoječega, v luči večnosti.

 

- Namen našega romanja je tudi: upreti svoj pogled na višji cilj. Tudi danes je materialnost tista, ki nas priklepa temu svetu. A tostranske dobrine nam morajo služiti kot sredstvo in ne cilj. Naš cilj je višji, bolj vzvišen; ali pa bolj globok, bolj notranji, kakorkoli že. In čutimo v srcu, kako je to res. Kako je minljivo vse zemeljsko. Res lepo je, čudovito, toda tudi prehodno. Naša domovina je v nebesih, po kateri hrepenimo, saj le v Bogu bodo izpolnjena vsa naša pričakovanja in želje.

 

- Danes želimo obnoviti našo vdanost in zaupanje Mariji, naši nebeški materi. Materi beguncev, materi vseh romarjev in popotnikov te naše ljube zemlje. Tu smo Slovenci tudi pod njenim varstvom. Kakor so tudi pod njenim varstvom Argentinci in drugi narodi, ki se k njej zatekajo. Z današnjim romanjem se zavedamo svojega romarskega dostojanstva Marijinih otrok. Skozi kakšne in kolikšne preizkušnje je Ona pomagala in posredovala za naš narod v preteklosti. Verne matere in očetje so njej izročali vse skrbi in težave, vse bolečine in veselje. Tudi danes ima ona posluh za naše potrebe in stiske, prošnje in zahvale. Iskreno se izročiti Materi je tisto kar nas lahko rešuje, da naše skrbi niso več samo naše skrbi, ampak tudi Marijine. Kakor ona, tako tudi mi, preko nje izročamo vse Bogu, ki ve za vsak naš korak, vsako našo misel, vsako našo stisko. In kakor je Ona doživela veliki petek kot strašno preizkušnjo, je doživela tudi Veliko noč, kot nepopisno rešitev Božje ljubezni. Rešitev, ki je lahko samo Božje delo.

 

- Koliko naših Slovencev po svetu utirajo svojo pot kot romarji. Pa tudi na vsakega izmed njih Marija namenja svoj ljubeči pogled. Brezjanska Mati Božja nam je še posebej dragocena, ker nas gleda s posebno ljubeznijo. Vsakdo lahko v njenem pogledu čuti, da jo nagovarja prava Mati in Kraljica. Naša, sedanja stiska ali potreba je tista na katero odgovarja. Če smo kje sprejeti, smo prav gotovo pri Njej, ki z nami deli vse kar doživljamo. Ne bežimo stran od Nje, ampak pohitimo k Njej po nasvet, pomoč, oporo za življenje. Amen.

 

Darovanje

Prinašamo na oltar kruh in vino, ki bosta postala  telo in kri našega Gospoda Jezusa Kristusa. Z njimi  darujemo vse naše radosti in bridkosti, uspehe in  neuspehe. Na oltar polagamo tudi naše delo, naj ga  Gospod blagoslovi, da bi bilo koristno za naše  bližnje in za našo domovino.

 

Uvod v Očenaš

Molitev Očenaša naj bo trenutek, ko se kristjan iskreno in vdano pogovori z Bogom Očetom.  Poglobimo se v besede, čigar pomen naj bo vodilo  našega življenja.

 

Pozdrav miru

Greh je prinesel na svet trpljenje, preganjanje, sovraštvo. Naj s toplim, iskrenim pozdravom miru, ki je izraz Kristusa med nami, gradimo nov svet upanja in ljubezni.

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani. 


PRI LUJANSKI MARIJI NA BREZJAH

 

V nedeljo, 9. maja smo se na pobudo Izseljenskega društva Slovenija v svetu zbrali na Brezjah rojaki, ki smo se vrnili ali preselili v Slovenijo, da bi se zahvalili za vse prejeto in prosili za pomoč pri vživljanju v nove razmere.

 

Po pozdravnih besedah patra frančiškana smo nekaj čez poldne začeli z mašo, ki jo je daroval Toni Burja CM, župnik v Šentjakobu ob Savi. V pridigi nas je opozoril na nedeljski evangelij, ko je vstali Jezus apostolom dal novo zapoved: da se ljubijo med seboj. Pa tudi ni manjkalo omemb o romanju v Luján in o vrednotah, ki Slovencem v svetu pomagajo pri ohranjanju vere in slovenske zavesti.

Pri maši je vodil petje Bogdan Magister ob orglanju prof. Marka Bajuka, berili sta brala lic. Ivan Korošec in Beti Jerovšek, otroci pa so prebrali prošnje pri darovanju.

Če si na Brezjah, se moraš seveda ustaviti tudi pri Mariji Pomagaj v njeni kapelici. In če prihajaš iz Argentine, pozdraviš tudi lujansko Virgencito, ki od leta 1995 kraljuje na stranskem oltarju (sicer malo zakrita za procesnim nebom).

Potem pride na vrsto družabni del romanja, ko se pozdravimo s »sorodnimi dušami«, s katerimi delimo usodo oziroma odločitev preselitve v očetnjavo. Pa tudi z mnogimi prijatelji, ki se pridružijo romanju. Posebnost srečanja je bila skupno voščilo prevajalcu Janku Modru, ki je praznoval mladostno 90-letnico.

Vreme ni bilo kaj prida, kot ni prida že več tednov, brez pomladnega sonca, ki bi osvetlil sveže barve in ogrel zemljo in ljudi. To je bil verjetno tudi eden izmed razlogov, da nas na sliki ni toliko, kot pred letom dni. Vsekakor klepetanje ni imelo premorov in smo se kar pozno odpravili proti Planini pod Golico. 

Tam je društvo rezerviralo prostor pod šotorom, da smo se pokrepčali in podprli. Kratek čas nam je delala skupina Navihank s prepevanjem veselih pesmi.

Golica je znana po svojih narcisah, zato smo se odločili, da jih gremo iskat. Ker pa vreme ni bilo najbolj stabilno, so le »ta korajžni« nadaljevali pohod do Golice in se slikali ob edini naravni narcisi, ki je zagledala dan. Letos, zaradi hladnega vremena je vsa rast narcis zakasnela vsaj za štirinajst dni. Hvala Bogu ni bilo nič več dežja in smo lahko zaključili pohod v bližnjem kmečkem turizmu.

 

Vir: Gregor Batagelj

za Svobodno Slovenijo

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani. 


Izlet na Planino pod Golico

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630