Tabori

SERGIJ PAHOR,

predsednik Sveta slovenskih organizacij iz Trsta

Pozdravljeni!

Prinašam pozdrave Sveta slovenskih organizacij, ene izmed krovnih organizacij zamejskih Slovencev v Italiji.

Pozdravljam vaš simpozij, pozdravljam vašo temo, ki pomeni pripravo slovenskega naroda in naše stvarnosti na vstop Slovenije v Evropo in na posledice, ki jih bo prinesel ta novi, veliki dogodek. Tako bomo potrdili pripadnost slovenskega naroda zahodni civilizaciji, zahodni kulturi. Zamejski Slovenci z velikim veseljem in težko pričakujemo ta trenutek, ker bodo s tem padle tiste meje, ki so nas ločevale predolgo časa. S tem bomo obnovili naš tradicionalni prostor, kjer smo brez meja prehajali iz ene na drugo stran, kjer so se ljudje selili s svojimi sredstvi, uresničevali svoje možnosti, svoje interese,   svojo kulturo itd. Mislim, da bo to velik dogodek za nas. Lahko postane velika injekcija optimizma, čeprav smo nekoliko tudi zaskrbljeni. Zaskrbljeni smo zaradi naše številčne neobstojnosti. Naša navzočnost v italijanski javnosti, v morju italijanske večine pada, čeprav smo letos na nedavnih volitvah pred tednom dni izvolili kar pet Slovencev v Deželni svet. Vendar to ni zagotovilo, kakšen kažipot, ki bi pomenil, da se stvari počasi obračajo na bolje. Pri nas smo v velikih težavah prav zaradi tega. Imamo velika pričakovanja ob vstopu Slovenije v Evropo. Obnovitev tega tradicionalnega prostora lahko pomeni za nas zelo veliko, če bomo seveda na to pripravljeni, če bomo znali ta trenutek izkoristiti. Nekoliko smo vznemirjeni zaradi nepripravljenosti slovenskih inštitucij na ta dogodek. Nepripravljenosti, ne v smislu, da ga ne poznajo, vendar ne poznajo ali nočejo spoznati nekaterih vidikov s tem v zvezi. Zakaj smo vznemirjeni? Ker se širijo novice, da bo slovenska vlada v reorganizaciji svojih služb ukinila temeljno ustanovo, ki mora skrbeti za našo prihodnost, za stike, za odnose med Slovenci v zamejstvu in po svetu. Mislim na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bi moral po mojem mnenju in mnenju mnogih pripadnikov manjšin celo prerasti v ministrstvo. To naj bi z večjo vnemo, z večjimi sredstvi lahko sledilo našemu razvoju in pospeševalo odnose med manjšinami in matico. Upamo, da ni še nič dokončnega, da še ni nič izgubljeno. Vendar smo vznemirjeni, upravičeno vznemirjeni. Pozdravljam tu navzoče zastopnike slovenske vlade in vse politike. Naj se v tem smislu zavzamejo, ubranijo ta Urad in razmislijo, kako voditi naprej odnose med matico in manjšino. Slovenski narod potrebuje močne manjšine na svojih mejah. Mi smo prepričani, da je zahodna slovenska meja »neopremljena« v tem smislu. Treba jo je okrepiti, ji dati močne inštitucije, kulturni zavod, ki bo pospeševal te manjšinske odnose. V petdesetih letih so se tradicionalne vezi tako natrgale, prekinile, da jih moramo sistematično gojiti. Zaradi tega je potrebna inštitucija in zlasti Urad. Hvala lepa in oprostite, če sem bil predolg in če sem bil preveč polemičen. Vendar se mi zdi, da zelo potrebujemo, da v Sloveniji pride do izraza ta nova skrb za manjšine.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.