Tabori

Pozdrav predsednika SVS Boštjana Kocmurja

BOŠTJAN KOCMUR,

predsednik društva Slovenija v svetu

Spoštovani gospe in gospodje!

V imenu izseljenskega društva Slovenija v svetu vsi prav lepo pozdravljeni na 10. taboru Slovencev po svetu. Poseben pozdrav udeležencem današnje okrogle mize, predstavnikom slovenske države, Cerkve na Slovenskem, predstavnikom izseljenskih in zamejskih organizacij.

Kot vsako leto, smo se tudi letos, ob okroglem jubileju, zbrali, da obravnavamo zelo aktualno temo »Slovenija ob vstopu v Evropsko unijo – novi izzivi«.

Društvo Slovenija v svetu je v svojem ustanovnem statutu pred enajstimi leti sprejelo nalogo biti povezovalni člen za vse Slovence po svetu.

Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo pričakujemo nov val preseljevanja iz Slovenije v sedanjo Evropsko unijo in iz nje v Slovenijo. Odprte meje bodo prinesle nove izzive in priložnosti. V novi Evropi lahko Slovenci na obeh straneh meje postanemo trdnejši ali pa se porazgubimo v prostranosti evropskega prostora.

Vprašanja, ki se nam porajajo, so, kako se Slovenci na obeh straneh meje pripravljamo na nove izzive, kakšne so možnosti in priložnosti za razvoj slovenske identitete ob vstopu Slovenije v EU. Hkrati pa nas zanima, kako se bo država Slovenija lotila potreb izseljencev, ki bodo sicer še naprej izseljenci, obenem pa sočlani Evropske unije.

Zanima nas tudi, kako dolgo bomo še čakali na zakon za Slovence po svetu in ureditev na tem področju.

Lani januarja je Državni zbor RS sprejel resolucijo, s katero se država Slovenija obvezuje, da bo omogočila prihod Slovencev v matično domovino. Temu naj bi sledil še zakon za Slovence po svetu, ki bi določal izražen interes države do izseljenskega vprašanja.

Odprtih vprašanj, povezanih z našo slovensko prihodnostjo, je veliko. Upamo, da bomo danes, na 10. taboru Slovencev po svetu, lahko proučili vsaj nekatera izmed njih in doprinesli kanček pozitivnosti naši domovini in našemu narodu!

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.