Tabori

Program 2003 - 10. TABOR SLOVENCEV PO SVETU

KULTURNI PROGRAM - Kvintet Ventus

KVINTET VENTUS

Kvintet Ventus iz Vipave deluje šesto leto. V tem času se je s svojim uspešnim delom že dodobra uveljavil tako na Primorskem kot tudi v širši Sloveniji. Že od samega začetka sodeluje na tekmovanju Primorska poje, kjer je v svojih petih nastopih dosegel vidne uvrstitve, enkrat 2. in trikrat 3. mesto. Ta dosežek ga uvršča v sam vrh malih skupin na Primorskem. Kvintet je sodeloval tudi na državnem srečanju malih vokalnih skupin v Šmartnem pri Litiji.

V svojem kratkem, a intenzivnem delovanju je kvintet večkrat gostoval tudi v tujini. Dvakrat je obiskal Italijo, kjer je leta 2001 na povabilo ljubljanskega nadškofa kot glavni zbor sodeloval na srečanju vseslovanskih cerkvenih dostojanstvenikov v Rimu, že štirikrat pa je gostoval tudi pri slovenskih zdomcih v Nemčiji, dvakrat v Stuttgartu ter po enkrat v Münchnu in Ingolstadtu.

Svoj prvi vrhunec je skupina doživela konec leta 2001, ko je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom Premrlove. Zgoščenka vsebuje dvajset povečini neznanih in tudi neizvajanih skladb velikega slovenskega skladatelja Stanka Premrla, med drugim tudi avtorja slovenske himne. Za skupino je bil to velik projekt, ki pa ga je z vztrajnim delom uspešno izpeljala. Decembra 2001 so zgoščenko tako prvič predstavili širši javnosti, sledile pa so predstavitve po vsej Sloveniji, tudi prek oddaj na RTV Slovenija.

V lanski sezoni pa si je skupina zadala novo nalogo, izdati zgoščenko slovenskih božičnih skladb za moške zbore. V ta namen smo v sodelovanje povabili tudi priznanega zborovskega strokovnjaka Matjaža Ščeka, s katerim smo v oktobru 2002 projekt uspešno izpeljali. Na zgoščenki z naslovom Božične tako najdemo 18 znanih in manj znanih božičnih pesmi, izdelek pa smo v božičnem času z nekaj koncerti predstavili tudi po Sloveniji.

Prav ob koncu letošnje pevske sezone pa kvintet čaka nova zahtevna naloga. V avgustu se namreč odpravljamo na Škotsko, kjer bomo izvedli tri večje koncerte in na ta način predstavili našo pesem in našo kulturo nasploh.

Kvintet Ventus sestavljajo: 1. tenor Marjan Fajdiga, 2. tenor David Puc, bariton Damijan Škvarč ter basista Silvo Škvarč in Ciril Suban. Kvintet vodi gdč. Katarina Čibej.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.