Tabori

Program 2003 - 10. TABOR SLOVENCEV PO SVETU

SV. MAŠA OB 10. TABORU SLOVENCEV PO SVETU

MSGR. ALOJZ URAN,

škof, odgovoren za Slovence v zamejstvu in izseljenstvu pri Slovenski škofovski konferenci

V Evropo z ali brez Kristusa?

(Vstop)

Začni z Bogom vsako delo, da bo dober tek imelo! S tem ljudskim rekom začenjamo evharistično slavje, kot uvodno dejanje 10. tabora Slovencev po svetu, ki je obenem zadnji v samostojni Sloveniji. Z vstopom v Evropsko unijo in druge mednarodne povezave bomo morali sprejeti tudi »pravila igre«, ki jih bodo v veliki meri postavili drugi. Vendar to je cena, ki jo pač moramo plačati, ker druge izbire nimamo. Zato je današnji posvet naš odgovor na izzive, ki se pred nas postvljajo. Izročimo sebe in vse svoje delo v Božje varstvo in priprošnjo blaženemu Antonu Martinu Slomšku, velikemu Slovencu in kristjanu.

(Homilija)

Evrope si ne moremo zamisliti brez krščanstva. Utemeljena je na kratkem geslu sv. Benedikta v 6. stol.: »ORA ET LABORA« (MOLI IN DELAJ). Ta »moli« ne pomeni pasivno čakanje na Božje darove, ampak temeljit premislek in dogovor pred vsakim dejanjem. Žal se je to geslo kasneje spremenilo v »delaj in moli« in se nazadnje zreduciralo na »delaj in delaj«.

Slovenci smo vstopili v krog evropskih narodov, ko smo sprejeli krščanstvo. Bila je to milostna ura slovenske zgodovine, ko se je svobodni karantanski knez Borut, v politični ddilemi, ki mu je bila vsiljena, odločil za povezavo s krščanskimi Bavarci in ne  s poganskimi Avari, ki so kmalu izginili iz evropske zgodovine. Srečne okoliščine pokristjanjenja so bile zaznamovane z irsko misijonsko metodo, ki je upoštevala vse dobro, kar je bilo v ljudeh in naodu. Zato je krščanska misel prodrla v same korenine naše samobitnosti, tako da je prevzela vse pore narodovega življenja. Kljub mnogim zgodovinskim preizkušnjam in poskusom uničenja slovenstva, je ta narod obstal, ker je bil notranje zdrav in duhovno močen.

Nevarnost za našo prihodnost ne prihaja od zunaj, ampak od znotraj.

Izguba zgodovinskega spomina, sprtost med seboj in predvsem osiromašenje duhovnega jedra slovesnekga človeka, to so področja, ki so danes najbolj kritična in potrebna našega razmisleka.

Slovenija potrebuje Kristusa in samo z njim lahko z upanjem gleda v prihodnost, tudi v družbi številčnejših narodov in jezikov.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.