Tabori

JOŽE WAKOUNIG,

predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev

Prisrčno pozdravljeni!

Ne zamerite mi zaradi zamude, ampak na Ljubelju je prav danes spominska slavnost v spomin ujetnikom, ki so morali vrtati predor. Bil sem na proslavi, tako da sem tukaj malo zamudil.

Izredno me veseli, da je ta shod tukaj v Ljubljani, da je v teh prostorih, v katerih  je bila ustanovljena prva slovenska gimnazija sploh na svetu. Mi vemo, da rajnka avstro-ogrska monarhija Slovencem ni hotela dati lastnih slovenskih šol, slovenskih gimnazij in je potem  ljubljanski škof Jeglič prišel na to vzpodbudno, zlato idejo, da so ustanovili slovensko gimnazijo in prav veseli me, da vas smem v teh slovenskih prostorih, ki so doživljali čudno zgodovino, vse prav lepo pozdraviti v imenu koroških Slovencev.

Seveda, narod bo preživel, če se bo za življenje odločil. In ta odločitev za življenje, to je osnovna odločitev po vsem našem svetu.

Če bomo Slovenci hoteli preživeti, sem prepričan, da bomo kos vsem izzivom, ki nam jih bo dajala takrat Evropa.

In hvala Bogu se je slovenski narod na referendumih marca odločil za dva pomembna koraka: za vstop v Evropsko unijo in za vstop v NATO. Mislimo si lahko kar hočemo. Slovenija ti dve ustanovi potrebuje. Prav v veliko čast mi je, da smem danes tukaj pred vami govoriti in vam rečem samo eno:

preživeli bomo, ker živeti hočemo!

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.