SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Program SVS Kultura Izseljenska problematika Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Knjiga gostov Povezave
Izseljensko društvo Slovenija v svetu

Društvo Slovencev v Parizu praznuje v soboto, 10. novembra 2001, 40-letnico obstoja.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1961. V teh letih je bil zelo velik naval ljudi, ki so prihajali iz Slovenije ter iskali pomoči in stikov. Ustanovitveni namen društva je bil nuditi in ohraniti košček domovine in domačnosti v tujini.

V ta namen je bila ustanovljena za slovenske otroke, rojene v Franciji, tudi nedeljska šola slovenskega jezika, ki deluje še danes. Poleg skrbi za slovensko šolo je bila tudi naloga društva priprava dramskih iger, raznih kulturnih večerov, priprava Prešernovega praznika, izleti in družabna srečanja, na katerih se Slovenci še vedno radi zbirajo.

Delo v društvu je prostovoljno. Tamkajšnji Slovenci se trudijo in z velikim idealizmom in slovensko zavednostjo nudijo vsem Slovencem, ki se oglasijo v Parizu, košček Slovenije na kulturnem in družabnem področju in s tem ustvarjajo Slovenijo v svetu.

V okviru praznovanj ob 40. obletnici Društva Slovencev v Parizu so organizirali v soboto, 10. novembra ob 20. uri kulturni program in nato zabavo s tombolo ob zvokih Druge generacije iz Berlina.

V soboto, 17. novembra ob 20.30, pa Mestno gledališče Ljubljane predstavi v gledališču Alliance Francaise igro Georgesa Feydeauja Gospod gre na lov.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630